• Nederlands

Welk kwaliteitssysteem past bij jouw bedrijf?

Wanneer jouw bedrijf zich in de foodsector bevindt, heb je altijd te maken met voedselveiligheid en productkwaliteit. Om de voedselveiligheid en productkwaliteit te waarborgen, zijn er kwaliteitssystemen. Een kwaliteitssysteem is een geheel van overzichten, processchema’s, procedures, werkinstructies en registratieformulieren. Dit geheel is nodig om het productieproces te beschrijven en ondersteunen. Bijna alle afnemers eisen dat jouw bedrijf voldoet aan een kwaliteitssysteem.

Waarom heb je een kwaliteitssysteem nodig?

Als jouw bedrijf gecertificeerd is voor een kwaliteitssysteem, laat je zien dat je de regels en eisen hebt geïmplementeerd van het gekozen kwaliteitssysteem. Dit is nodig om aan de wet en regelgeving te voldoen. Hiernaast weten de NVWA en afnemers zo dat jouw bedrijf goed is georganiseerd. Op deze manier kan je efficiënt en voedsel veilig produceren.

Het verschil tussen een voedselveiligheid systeem en een kwaliteitsmanagementsysteem

Er zijn twee soorten kwaliteitssystemen: een voedselveiligheid systeem en kwaliteitsmanagementsysteem. Ze lijken heel erg op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen. Een voedselveiligheid systeem bevat bijvoorbeeld eisen uit de wetgeving en codex Alimentarius. Het systeem richt zich op het beschrijven van processen en het in kaart brengen van voedselveiligheidsgevaren. Ook bevat het systeem de beheersing van potentiële gevaren. Zo kan jouw bedrijf, met behulp van dit systeem, veilig produceren.

Een kwaliteitsmanagementsysteem is een uitbreiding van een voedselveiligheid systeem. Het systeem bevat onderwerpen zoals management betrokkenheid en communicatie. Deze onderwerpen zijn vastgelegd in procedures en werkinstructies. Wanneer jouw bedrijf aandacht heeft voor deze onderwerpen, zal je een stuk effectiever en efficiënter werken.

Voor ieder bedrijf een bijpassend systeem!

Er bestaan veel verschillende voedselveiligheid systemen en kwaliteitsmanagementsystemen. Zo is er voor elke branche en bedrijf wel een bijpassend systeem. Dit is wel zo handig want elke branche heeft weer andere voedselveiligheidsrisico ’s. Er bestaan zoveel verschillende systemen dat er altijd wel een systeem is die aansluit bij jouw bedrijf. Hieronder kan je een overzicht vinden.

Wil je graag hulp bij het uitkiezen van een kwaliteitssysteem? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
Bureau voor Kwaliteitszorg gaat verder als Normec Quality Assurance

Bureau voor Kwaliteitszorg heet vanaf 1 juli Normec Quality Assurance. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Onze ervaren QA-specialisten ondersteunen u bij implementatie en onderhoud van BRC, FSSC 22000, IFS, ISO 22000 en HACCP. Uw kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en geautomatiseerde QA-oplossingen zijn bij onze professionals in goede handen.

Sluiten