• Nederlands

Kwaliteitssystemen

Welke kwaliteitssysteem past bij mijn bedrijf?

Wanneer jouw bedrijf zich in de foodsector bevindt, heb je altijd te maken met voedselveiligheid en kwaliteit. Deze systemen bestaan om de kwaliteit en veiligheid van jouw product te waarborgen. Ook eisen bijna alle afnemers dat jouw bedrijf voldoet aan een bepaald kwaliteitssysteem. Hierdoor kan jouw bedrijf niet achterblijven.

Wat is een kwaliteitssysteem?

Een kwaliteitssysteem bevat veel onderdelen. Zo is het een geheel van overzichten, processchema’s, procedures, werkinstructies en registratieformulieren. Dit geheel is nodig om het productieproces te beschrijven en ondersteunen. Er zijn twee soorten kwaliteitssystemen: een voedselveiligheid systeem en kwaliteitsmanagementsysteem. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Het verschil tussen een voedselveiligheid systeem en een kwaliteitsmanagementsysteem

Een voedselveiligheid systeem en kwaliteitsmanagementsysteem lijken er op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Een voedselveiligheid systeem bevat bijvoorbeeld eisen uit de wetgeving en codex Alimentarius. Het systeem richt zich op het beschrijven van processen en het in kaart brengen van voedselveiligheidsgevaren. Ook bevat het systeem de beheersing van deze potentiele gevaren. Zo kan jouw bedrijf, met behulp van dit systeem, veilig produceren.

Een kwaliteitsmanagementsysteem is eigenlijk een uitbreiding van een voedselveiligheid systeem. Zo bevat het systeem ook onderwerpen zoals management betrokkenheid en communicatie. Deze onderwerpen zijn natuurlijk ook vastgelegd in de procedures en werkinstructies. Wanneer jouw bedrijf ook aandacht heeft voor deze onderwerpen, zal je een stuk effectiever en efficiënter werken.

Waarom heb je een kwaliteitssysteem nodig?

Als je bedrijf gecertificeerd is voor een kwaliteitsmanagementsysteem of voedselveiligheid systeem, dan laat je zien dat je de regels en eisen hebt geïmplementeerd. Dit is nodig om aan de wet en regelgeving te voldoen. Hiernaast weten de NVWA en afnemers ook dat jouw bedrijf goed is georganiseerd. Op deze manier kan jouw bedrijf, met een goed imago, efficiënt en voedselveilig produceren.

Voor ieder bedrijf een bijpassend systeem!

Er bestaan veel verschillende voedselveiligheid systemen en kwaliteitsmanagementsystemen. Zo is er voor elke branche wel een bijpassend systeem. Dit is wel zo handig want elke branche heeft weer andere voedselveiligheidsrisico ’s. Er bestaan zoveel verschillende systemen dat er altijd wel een systeem is die aansluit bij jouw bedrijf. Hieronder kan je een overzicht vinden:

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
Bureau voor Kwaliteitszorg gaat verder als Normec Quality Assurance

Bureau voor Kwaliteitszorg heet vanaf 1 juli Normec Quality Assurance. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Onze ervaren QA-specialisten ondersteunen u bij implementatie en onderhoud van BRC, FSSC 22000, IFS, ISO 22000 en HACCP. Uw kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en geautomatiseerde QA-oplossingen zijn bij onze professionals in goede handen.

Sluiten