• Nederlands

Beschermde Geografische Aanduiding

Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een keurmerk dat wordt verleend aan landbouwproducten en levensmiddelen die geproduceerd, verwerkt of bereid zijn in een bepaald geografisch gebied. Daarbij moet er een verband bestaan tussen de bekendheid van het product en de geografische oorsprong. Minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia dient te worden toegeschreven aan de geografische oorsprong. Bijvoorbeeld worsten die een bepaalde faam genieten en volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografische gebied worden bereid.

De eisen staan vermeld in de Europese wetgeving (Verordening (EU) nr. 1151/2012 en Verordening (EU) nr. 1308/2013)). Een producent kan een verzoek indienen waarna een adviescommissie, het ministerie van Economische zaken en de Europese Commissie controleert of het product voldoet aan de Europese wetgeving. De NVWA houdt toezicht op de juiste uitvoering van de wet.

Bekende producten met een Beschermde Geografische Aanduiding zijn Schwarzwalder Schinken en Ardenner Ham. In Nederland zijn enkele kaassoorten, een aardappelras en een druivensoort voorzien van een BGA-logo. Meer informatie: www.eu-streekproducten.nl

Beschermde Geografische Aanduiding implementeren? Wij kunnen je ondersteunen bij de aanvraag van een Beschermde Geografische Aanduiding. Neem contact met ons op.

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
Bureau voor Kwaliteitszorg gaat verder als Normec Quality Assurance

Bureau voor Kwaliteitszorg heet vanaf 1 juli Normec Quality Assurance. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Onze ervaren QA-specialisten ondersteunen u bij implementatie en onderhoud van BRC, FSSC 22000, IFS, ISO 22000 en HACCP. Uw kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en geautomatiseerde QA-oplossingen zijn bij onze professionals in goede handen.

Sluiten