• Nederlands

HACCP

Heeft jouw bedrijf een HACCP certificaat? Dan gaan er een aantal dingen voor jou veranderen. Per 1 januari 2020 worden er geen nieuwe certificaten meer uitgegeven. Op 1 januari 2021 stopt het HACCP certificatieschema met bestaan. Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Certificaten die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, verliezen op deze datum hun geldigheid. Veel bedrijven zijn al bezig met het opzetten van een goed alternatief. Er bestaan al meerdere internationale erkende standaarden die de HACCP principes hanteren.

7 principes

Na het beëindigen van het HACCP certificatieschema, is het nog steeds van belang om te weten wat HACCP inhoudt. Dit komt omdat meerdere internationale erkende standaarden de HACCP principes hanteren. HACCP heeft 7 principes die zijn gebaseerd op de Code of Practice. Dit zijn de volgende 7 principes:.

  1. Voer een gevarenanalyse uit voor grondstoffen, proces en het basisvoorwaardeprogramma
  2. Bepaal kritische beheerspunten (CCP’s)
  3. Stel kritische grenswaarden vast voor CCP’s
  4. Stel een monitoringssysteem op voor de beheersing van CCP’s
  5. Stel corrigerende maatregelen vast
  6. Stel verificatie procedures op voor het HACCP-plan
  7. Stel procedures op voor het bijhouden van gegevens en documentatie (HACCP-plan)

Deze principes voer je het beste uit als je voldoet aan een aantal zaken. Zo is het van belang dat er een HACCP-team, productomschrijving en procesbeschrijving is. De laatste twee zijn noodzakelijk om de mogelijke gevaren duidelijk in beeld te hebben. Deze gevaren verwerk je samen met het HACCP-team in een gevaren- en risicoanalyse waarbij je samen de kans x ernst = risico bepaald. Er zijn veel informatiebronnen te gebruiken voor een gevaren- en risico inventarisatie. Denk hierbij aan Infobladen van de NVWA, RASFF portal en EFSA publicaties. Als er in het productieproces een stap zit waarin er een groot gevaar kan ontstaan, dan kan ervoor worden gekozen om dit te benoemen tot Critical Control Point (CCP). Dit significant gevaar voor de voedselveiligheid moet je als bedrijf beheersen doormiddel van beheersmaatregelen. Uiteindelijk zal dit alles worden verwerkt in het Kwaliteitssysteem. Het is van belang om dit alles vastteleggen en te implementeren op de werkvloer.

Voldoen aan de wetgeving

Een HACCP certificering is niet meer mogelijk. Het is echter wel verplicht om te voldoen aan de wetgeving en dus de 7 principes. Hier controleert de NVWA op. Zo heeft de NVWA aangegeven dat ze bedrijven, die een GFSI certificaat hebben, minder snel zullen inspecteren. Hiernaast vraagt de klant zich ook steeds meer af of hun leverancier ook wel gecertificeerd is. Zonder certificering kan het zelfs voorkomen dat jij als bedrijf niet aan bepaalde klanten kan leveren. Ook kan het potentiële klanten tegenhouden om bij jouw bedrijf te kopen.

Andere opties voor het HACCP certificaat

Zoals eerder genoemd zijn er meerdere standaarden die de HACCP principes hanteren. Dit betekent dat je als bedrijf twee opties hebt. Zo is optie één om verder te gaan zonder certificering. Optie twee is om jouw bedrijf te laten certificeren voor een ander kwaliteitssysteem. Hierbij kan je denken aan ISO/FSSC 22000, BRC of IFS. Om een juiste keuze te maken hebben we meerdere kwaliteitssystemen op een rij gezet in dit artikel.

Hulp nodig?

Kom je er niet meer uit? Wij helpen je graag met! Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Quality Assurance Carenet software boxarrow-up

Meer informatie over HACCP?

Wil je meer informatie over HACCP? Of wil jij blijven voldoen aan de wet- en regelgeving? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Neem contact op
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
Bureau voor Kwaliteitszorg gaat verder als Normec Quality Assurance

Bureau voor Kwaliteitszorg heet vanaf 1 juli Normec Quality Assurance. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Onze ervaren QA-specialisten ondersteunen u bij implementatie en onderhoud van BRC, FSSC 22000, IFS, ISO 22000 en HACCP. Uw kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en geautomatiseerde QA-oplossingen zijn bij onze professionals in goede handen.

Sluiten