• Nederlands

MSC

Marine Stewardship Council, afgekort MSC, is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet voor duurzame visserij om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden. Op deze wijze probeert MSC de generaties na ons ook van vis te kunnen voorzien.  

Om in aanmerking te komen voor het MSC-keurmerk dienen vissers en visserijen aan de volgende principes te voldoen:

  • Het visbestand is gezond (geen overbevissing)
  • Minimale impact op het ecosysteem
  • Effectief en verantwoord management van de visserij

Alle gecertificeerde organisaties moeten over een systeem beschikken om te garanderen dat claims van gecertificeerde productsoorten, vangstgebied of herkomst juist zijn. Dit betekent dat oorsprong, vangstgebied of soortetikettering moet worden afgestemd op de relevante wetgeving in het land of de landen waar het product wordt verhandeld.

Het keurmerk wordt door onafhankelijke certificerende instellingen toegekend aan producten uit de duurzame en verantwoorde visserij. Consumenten kunnen er op vertrouwen dat de vis afkomstig is van een visserij die milieuvriendelijk te werk gaat en de visbestanden voor de toekomst intact laat. In Nederland zijn onder andere zalm, tonijn en garnalen met een MSC-keurmerk verkrijgbaar.

Sinds 28 maart 2019 heeft MSC de Chain of Custody (CoC) standaard en audit vereisten geüpdate. Deze updates verbeteren waar nodig de duidelijkheid, toegankelijkheid en integriteit van de standaard en hebben nieuwe criteria tegen gedwongen arbeid en kinderarbeid geïntroduceerd. Op 28 september 2019 zullen de nieuwe criteria van kracht zijn en toegepast worden tijdens de audits. Bedrijven hebben vanaf deze datum een overgangsperiode van 12 maanden waarin zij een ‘Arbeid’ audit dienen uit te voeren.

Om te bepalen of een arbeidsaudit noodzakelijk is, beoordeelt de MSC het risiconiveau van elk bedrijf in de toeleveringsketen. Als er mogelijk arbeidsovertredingen optreden tijdens de verwerking, verpakking of herverpakking en handmatig lossen in het land of de landen waarin de bedrijven actief zijn, moet het bedrijf zich onderwerpen aan een onafhankelijke audit. Meer informatie: www.msc.org

Implementatie

MSC implementeren? Wij kunnen je ondersteunen bij het implementeren van de voor jou van toepassing zijnde normelementen van MSC, zoals de eisen voor inkoop en traceerbaarheid. Neem contact met ons op.

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
Bureau voor Kwaliteitszorg gaat verder als Normec Quality Assurance

Bureau voor Kwaliteitszorg heet vanaf 1 juli Normec Quality Assurance. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Onze ervaren QA-specialisten ondersteunen u bij implementatie en onderhoud van BRC, FSSC 22000, IFS, ISO 22000 en HACCP. Uw kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en geautomatiseerde QA-oplossingen zijn bij onze professionals in goede handen.

Sluiten